Allergenen - Overgang naar nieuwe werkwijze

Oude werkwijze

Voorheen waren er in het Voedingswaarde tabblad van een ingrediënt twee opties:

• Handmatig (ofwel aangeleverd door de leverancier, ofwel zelf ingevoerd);
  • PS data.

Als er informatie door de leverancier aangeleverd was, en jij die zelf aangevuld had, zou dit bij een nieuwe import van die leverancier weer overschreven worden. Om dit te voorkomen, kon het volgende vinkje bij Beheer (Kitchen) -> Instellingen uitgevinkt worden:

Hierdoor bleef de handmatig ingevulde data bewaard. Echter, het was hierin niet mogelijk om onderscheid te maken tussen verschillende leveranciers of ingrediënten. Er werd dan, ongeacht de leverancier, helemaal geen allergenen informatie geimporteerd.

Nieuwe werkwijze

Er zijn in het Voedingswaarde tabblad van een ingrediënt nu drie opties:

• Handmatige data;
  • PS data;
  • Leverancier.

Dit betekent dat je per ingrediënt kunt bepalen wat je wilt gebruiken en dit zo kunt instellen. Zodoende kun je voor het ene ingrediënt allergeneninformatie vanuit de leverancier gebruiken, wat bij het doen van imports ook geupdate kan worden, en voor het andere ingrediënt de informatie handmatig aanvullen als dat nodig is.

Lees hier hoe het precies in zijn werk gaat: Informatiebronnen allergenen

Wat is er voor mij veranderd?

Er kan per ingrediënt sprake zijn van 4 verschillende oude situaties. Per oude situatie wordt uitgelegd hoe de nieuwe situatie is, en wat de mogelijkheden zijn.

Voorbeelden van leveranciers die zelf WEL allergeneninformatie aanleveren:
-Hanos
-Sligro
-Van Gelder

Voorbeelden van leveranciers die zelf GEEN allergeneninformatie aanleveren:
-Bidfood
-Makro
-VHC Jongens
-Nice to Meat
-Chefs Culinar

Wil je weten of een bepaalde leverancier zelf allergeneninformatie aanlevert of niet? Neem contact op met support (chat, mail naar support@horeko.com of bel naar +31 (0) 88-7119711).

1. Oude situatie:
-Vinkje Importeer allergenen en voedingswaardes vanuit leverancier stond AAN

-Ingrediënt van een leverancier die zelf WEL allergenen informatie aanlevert

Dit betekent dat er in de oude oude situatie, bij het doen van een import van de desbetreffende leverancier (die zelf allergeneninformatie aanlevert), de allergeneninformatie automatisch geupdate werd. In de nieuwe situatie geldt hetzelfde.

Nieuwe situatie

• Wij hebben de informatie die er was (eventueel handmatig ingevoerd) laten staan.
  • De instelling staat nu op Leverancier.

Als de informatie vanuit de leverancier niet compleet is en je wilt dit handmatig aanvullen, is dat dus mogelijk. Switch naar Handmatige data en voer de informatie in (kijk voor meer informatie in dit artikel). Zodra je geswitcht bent naar Handmatige data, zal dit niet meer overschreven worden bij het doen van een import.

2. Oude situatie:
-Vinkje Importeer allergenen en voedingswaardes vanuit leverancier stond AAN

-Ingrediënt van een leverancier die zelf GEEN allergenen informatie aanlevert

Dit betekent dat er in de oude oude situatie, bij het doen van een import van de leverancier (die zelf geen allergeneninformatie aanlevert), de allergeneninformatie niet automatisch geupdate werd. In de nieuwe situatie geldt hetzelfde.

Nieuwe situatie

• Wij hebben de informatie die er was (eventueel handmatig ingevoerd) laten staan.
  • De instelling staat nu op Handmatig.

Indien nodig kun je de allergeneninformatie zelf aanvullen. Kijk voor meer informatie in dit artikel.

3. Oude situatie:
-Vinkje Importeer allergenen en voedingswaardes vanuit leverancier stond UIT

-Ingrediënt van een leverancier die zelf WEL allergenen informatie aanlevert

Omdat je het vinkje Importeer allergenen en voedingswaardes vanuit leverancier had uitgezet, betekent dit dat de allergeneninformatie in de oude situatie niet automatisch geupdate werd, ondanks dat de leverancier dit wel aanlevert. In de nieuwe situatie geldt hetzelfde.

Nieuwe situatie

• Wij hebben de informatie die er was (eventueel handmatig ingevoerd) laten staan.
  • De instelling staat nu op Handmatig.

Omdat het om een leverancier gaat die wel allergeneninformatie aanlevert, kan je nu per ingrediënt instellen wat je wenst. Voor het ene ingrediënt zal de informatie vanuit de leverancier compleet zijn, dus kun je de instelling op Leverancier zetten. Voor het andere ingrediënt zal de informatie vanuit de leverancier niet compleet zijn, dus kun je de instelling op Handmatig laten staan en de informatie zo nodig zelf aanvullen. Kijk voor meer informatie in dit artikel.

4. Oude situatie:
-Vinkje Importeer allergenen en voedingswaardes vanuit leverancier stond UIT

-Ingrediënt van een leverancier die zelf GEEN allergenen informatie aanlevert

Omdat je het vinkje Importeer allergenen en voedingswaardes vanuit leverancier had uitgezet, betekent dit dat de allergeneninformatie in de oude situatie niet automatisch geupdate werd. De leverancier levert dit ook niet aan. In de nieuwe situatie geldt hetzelfde.

Nieuwe situatie

• Wij hebben de informatie die er was (eventueel handmatig ingevoerd) laten staan.
  • De instelling staat nu op Handmatig.

Indien nodig kun je de allergeneninformatie zelf aanvullen. Kijk voor meer informatie in dit artikel.