1. Kitchen Manager
  2. Verlaging BTW-tarief België

Verlaging BTW-tarief België

Als onderdeel van het extra pakket horeca steunmaatregelen gaat vanaf 8 juni 2020 het BTW-tarief in België omlaag.

• De BTW op voeding gaat van 12% naar 6%.
  • De BTW op non alcoholische dranken gaat van 21% naar 6%.

Deze BTW verlaging heeft ook gevolgen voor jouw gebruik van Horeko. Als je met oude BTW-tarieven blijft rekenen zal dit invloed hebben op je marge en een niet realistisch beeld geven.

De volgende acties moeten ondernomen worden:

1. Wijzig het standaard BTW-tarief
  2. Koppel het nieuwe tarief aan bestaande gerechten
  3. Als je ook Menu Engineering analyses maakt: Dupliceer de map van je actieve kaart
  4. Controleer de marges

1. Wijzig het standaard BTW-tarief

Om ervoor te zorgen dat het BTW-tarief standaard op het juiste procentuele aantal staat in jouw calculaties, moet je het standaard tarief wijzigen. Zodoende hoef je, bij het maken van calculaties, enkel voor alcoholische dranken het BTW-percentage handmatig aan te passen naar 21%.

Ga naar Beheer (Kitchen) -> Instellingen -> kopje BTW percentage -> vink 6% aan en klik bovenin op Opslaan

Standaard_percentage_wijzigen

Voor alle gerechten die je vanaf nu invoert, staat het BTW-percentage standaard op 6%.

2. Koppel het nieuwe tarief aan bestaande gerechten

LET OP! - Als je ook Menu Engineering analyses maakt, ga dan eerst door naar stap 3. Voer daarna stap 2 uit voor de juiste map.

Het nieuwe BTW-tarief koppelen aan een enkel gerecht.

Open het gerecht -> ga naar het tabblad 'Financieel' -> selecteer het juiste BTW-percentage -> klik op Opslaan.

Wijzig_btw_percentage_in_gerecht

Het nieuwe BTW-tarief koppelen aan meerdere gerechten (in één gerechtmap)

Klik met je rechter muisknop op de gerechtmap waarin je voor alle gerechten het BTW-percentage wilt wijzigen -> klik op groepsacties en dan op Wijzig BTW-percentage -> selecteer BTW-percentage -> klik op ok.

Wijzig_btw_percentage_voor_hele_map

3. Als je ook Menu Engineering analyses maakt: Dupliceer de map van je actieve kaart

Bij het maken van een Menu Engineering analyse worden verkochte aantallen (kassakoppeling) gecombineerd met de kaartprijzen en marges in Horeko. Als je een kaart hebt die de hele lente/zomer door loopt, zal een gedeelte van de periode onder het oude BTW-tarief en een gedeelte van de periode onder het nieuwe BTW-tarief vallen. Je kunt in dat geval 2 kaarten (gerechtmappen) maken in Horeko, bijvoorbeeld 'Zomer 2020 (voor BTW wijziging)' en 'Zomer 2020 (na BTW wijziging)'.

Om dit te realiseren hoef je niet alle gerechten in jouw huidige kaart (gerechtmap) opnieuw in te voeren, je kunt de hele map dupliceren. Klik met je rechter muisknop op een gerechtmap en dan op kopiëren.

Kopieren

Klik met je rechter muisknop op de map waar je de map in wilt plakken en dan op plakken

Plakken

Nu heb je twee mappen, waarvan je eventueel de namen nog kunt wijzigen:

Naam_wijzigen

Juiste gerechtmap selecteren bij het maken van Menu Engineering analyse

Het dupliceren van de gerechten resulteert er in dat alle gerechten nu twee keer in Horeko staan, dus inclusief hetzelfde PLU nummer. Dit heeft impact op de analyse Menu Engineering. Horeko importeert gerechten niet als er twee of meerdere items met hetzelfde PLU nummer in de gerechtmap staan. Daarom is het belangrijk dat je, op het moment dat je bij Menu Engineering een import doet, de juiste gerechtmap selecteert. Voor Menu Engineering tot 7 juni 2020 selecteer je de map met het oude BTW-tarief. En vanaf 8 juni 2020 selecteer je de map met gerechten met het nieuwe BTW-tarief.

Gerechtmap_selecteren_in_menu_engineering_analyse