Inhoud allergenen informatie

Horeko beschikt over een uitgebreide functionaliteit voor het calculeren van allergenen en voedingswaardes. Dit werkt in grote lijnen hetzelfde als de met kostprijzen. We halen op ingrediëntniveau de voedingswaardes en allergenen op en rekenen dit automatisch door in verschillende niveaus van halfproducten en gerechten.

Horeko calculeert de verplichte 14 allergenen:

Allergenen

De allergenen onderscheiden we aan de hand van 4 niveaus:

  • Bevat
  • Bevat mogelijk
  • Bevat niet
  • Onbekend

Dit zijn de vier wettelijk verplichte niveaus die je moet kunnen vermelden aan de gasten. In de declaratie moet je kunnen aangeven welke gerechten welke allergenen bevat en op welk niveau.

Let wel, het kan bijvoorbeeld zijn dat er volgens de ingrediënten geen noten in een bepaald gerecht zitten. Echter, als het gerecht bereid wordt in dezelfde oven als waar de noten in geroosterd worden, is het belangrijk dit te communiceren naar de gast.

Klik op Recepten -> Gerechten -> Dubbelklik op een willekeurig gerecht -> Ga naar het tabblad ‘Voedingswaarde’. Daar vindt je de allergenendeclaratie van een gerecht, deze wordt als volgt berekend:

  •  Als we van minimaal één ingrediënt weten dat een allergeen bij bevat of bevat mogelijk staat, komt het allergeen altijd in die groep te staan;
  • Pas als we van alle ingrediënten weten dat het bevat niet is, komt het allergeen in die groep te staan;
  • In alle andere gevallen komt het allergeen bij onbekend te staan.

In de declaratie, kun je met je muis over de verschillende allergenen gaan om te zien in welke ingrediënten deze terugkomen, doordat de betreffende ingrediënten in de tabel dan geel oplichten.

Allergenendeclaratie_gerecht


Ook kun je zien waar de informatie verkregen is:

Handmatig icoontje Klant specifieke informatie, ofwel verkregen vanuit leverancier of handmatig ingevoerd.

PS icoontje Informatie verkregen uit PS in Foodservice.

Als er geen icoontje voor het ingrediënt staat, is er geen allergeneninformatie bekend. Als dit bij minimaal één van de ingrediënten het geval is, zul je altijd de onderstaande melding krijgen:
Melding_niet_alle_allergeneninformatie_bekend

 

Ga door naar:

Allergenen informatie toevoegen

Allergenen rapportages