Allergenen

Horeko beschikt over een uitgebreide functionaliteit voor het calculeren van allergenen en voedingswaardes. Dit werkt in grote lijnen hetzelfde als de met kostprijzen. We halen op ingrediëntniveau de voedingswaardes en allergenen op en rekenen dit automatisch door in verschillende niveaus van halfproducten en gerechten.

Horeko calculeert de verplichte 14 allergenen:

Allergenen

De allergenen onderscheiden we aan de hand van 4 niveaus:

  • Bevat
  • Bevat mogelijk
  • Bevat niet
  • Onbekend

Dit zijn de vier wettelijk verplichte niveaus die je moet kunnen vermelden aan de gasten. In de declaratie moet je kunnen aangeven welke gerechten welke allergenen bevat en op welk niveau.

Let wel, het kan bijvoorbeeld zijn dat er volgens de ingrediënten geen noten in een bepaald gerecht zitten. Echter, als het gerecht bereid wordt in dezelfde oven als waar de noten in geroosterd worden, is het belangrijk dit te communiceren naar de gast.

Klik op Recepten -> Gerechten -> Dubbelklik op een willekeurig gerecht -> Ga naar het tabblad ‘Voedingswaarde’. Daar vindt je de allergenendeclaratie van een gerecht, deze wordt als volgt berekend:

  •  Als we van minimaal één ingrediënt weten dat een allergeen bij bevat of bevat mogelijk staat, komt het allergeen altijd in die groep te staan;
  • Pas als we van alle ingrediënten weten dat het bevat niet is, komt het allergeen in die groep te staan;
  • In alle andere gevallen komt het allergeen bij onbekend te staan.

In de declaratie, kun je met je muis over de verschillende allergenen gaan om te zien in welke ingrediënten deze terugkomen, doordat de betreffende ingrediënten in de tabel dan geel oplichten.

Allergenendeclaratie_gerecht


Ook kun je zien waar de informatie verkregen is:

Informatie verkregen vanuit de leverancier.

PS icoontje Informatie verkregen uit PS in Foodservice.

Handmatig icoontje Klant specifieke informatie, ofwel verkregen vanuit leverancier of handmatig ingevoerd.

Als er geen icoontje voor het ingrediënt staat, is er geen allergeneninformatie bekend. Als de informatiebron voor een ingredient staat ingesteld op PS in Foodservice maar het EAN nummer is niet ingevoerd of onbekend, staat er:

Informatiebronnen allergenen

In de Horeca is de hele keten (van fabrikant tot de laatste verkoper) verplicht allergeneninformatie te hebben en te vermelden. Zo mag men bijvoorbeeld in een restaurant bij een vraag over allergenen in hun recepten niet verwijzen naar de fabrikant, deze informatie moeten zij zelf kunnen verschaffen aan de gast. Kijk voor meer informatie op https://www.khn.nl/kennis/wat-betekent-de-wetgeving-allergenen-voor-je.

Hoe werkt het? 

In Horeko wordt voor allergeneninformatie gebruik gemaakt van verschillende informatiebronnen. 

  1. De leverancier;
  2. PS icoontje PS in Foodservice;
  3. Handmatig icoontje Handmatig invoeren.

Horeko controleert eerst of de leverancier zelf informatie heeft aangeleverd, dat is namelijk de dichtstbijzijnde bron.

Als er door de leverancier geen eigen allergeneninformatie aangeleverd is, wordt gecontroleerd of er een EAN (Europese artikelnummering) code mee gestuurd is. Zo ja, dan wordt PS in Foodservice geraadpleegd.

PS in Foodservice heeft een database waar fabrikanten hun declaraties kunnen invoeren. Horeko is in staat om deze informatie automatisch in te laden. Je kunt de informatie ook zelf opzoeken in het PS in Foodservice FoodBook: https://foodbook.psinfoodservice.com/prod/dc.

Als de informatie vanuit de leverancier of PS in Foodservice ontbreekt, of niet compleet is, kan er handmatig informatie worden toegevoegd. 


Om mee te kijken naar alles wat hieronder wordt uitgelegd, ga naar Recepten -> Ingrediënten -> open een (willekeurig) ingrediënt -> ga naar het tabblad 'Voedingswaarde'. 

1. Vanuit de Leverancier

Het verschilt per leverancier of er allergeneninformatie wordt aangeleverd in de koppeling met Horeko.

Heb je vragen over hoe dit zit voor een bepaalde leverancier? Neem contact op met support (chat, mail naar support@horeko.com of bel naar +31 (0) 88-7119711).

Als er wel allergeneninformatie verstuurd wordt door de leverancier, staat de instelling automatisch op Leverancier.

Als de leverancier de allergeneninformatie update, zal ook de informatie in Horeko geupdate worden als je een import doet voor de desbetreffende leverancier. 

Het kan voorkomen dat de allergeneninformatie die vanuit de leverancier verstuurd wordt niet compleet is. Als dat het geval is, kan je zelf de informatie aanvullen. Dit doe je door te switchen naar Handmatige data. Dit wordt bij punt 3 toegelicht.

Let op, als je voor een ingrediënt switcht naar Handmatige data, komen de allergenen updates vanuit de leverancier voor dat ingrediënt  niet meer binnen. 

Voorbeelden van leveranciers die zelf allergeneninformatie aanleveren:

  • Hanos
  • Sligro

Hanos en Sligro zijn veel bezig met het updaten van allergenen informatie. Het is natuurlijk goed dat dit gebeurd. Zodoende ontvang jij ook steeds de laatste updates op het gebied van allergenen informatie over ingrediënten.

2. Vanuit PS in Foodservice PS icoontje

Als er geen eigen allergenen informatie wordt aangeleverd door de leverancier, wordt er gecontroleerd of er een EAN code mee gestuurd is door de leverancier. Als dat het geval is, staat de instelling automatisch op PS data.

Zolang de instelling op PS data staat, zullen eventuele updates in allergeneninformatie vanuit PS automatisch geupdate worden in Horeko.

Het verschilt per leverancier of er EAN codes mee gestuurd worden in de koppeling met Horeko.

Als er geen EAN nummer aangeleverd is, als het EAN nummer niet bekend is bij PS in Foodservice, of als je allergeneninformatie wilt toevoegen, aanpassen of aanvullen, kan je switchen naar Handmatige data. Dit wordt bij punt 3 toegelicht.

Let op, als je voor een ingrediënt switcht naar Handmatige data, komen de allergenen updates vanuit PS in Foodservice voor dat ingrediënt niet meer binnen. 


Je kunt ook zelf een EAN code invullen. Dit doe je in het tabblad 'Algemeen' van het ingrediënt.

Als er een EAN code ingevuld is, wordt gelijk aangegeven of het product is gevonden in het Foodbook.

Wel gevonden:

Foodbook_wel_gevonden-1

Niet gevonden:

Foodbook_niet_gevonden

Meerdere ingrediënten in Horeko met hetzelfde EAN nummer:

Meerdere toepassingen

Let op, als je zelf een EAN code invult in het ingrediënt, ga dan ook naar het tabblad 'Voedingswaarde' en switch naar PS data:

Als een product niet vindbaar is in de database van PS in Foodservice, dan is het aan de klant om de fabrikant hiertoe te bewegen. Zowel Horeko als PS in Foodservice kan een fabrikant niet verplichten deze database te vullen. Door de krachten van vele klanten te bundelen hopen we zoveel mogelijk fabrikanten te motiveren om alle informatie in PS in Foodservice te zetten.


Voorbeelden van leveranciers die EAN codes aanleveren:

  • Sligro
  • Bidfood

Bidfood levert geen eigen allergeneninformatie aan. Wel leveren zij voor veel van hun ingrediënten de EAN codes aan. Voor de ingrediënten van Bidfood wordt dus op basis van de EAN code informatie uit het Foodbook van PS in Foodservice opgehaald.

3. Handmatig invoeren Handmatig icoontje

Als er geen allergeneninformatie of EAN code vanuit de leverancier mee gestuurd wordt, als de EAN code niet bekend is bij PS in Foodservice, of als de data vanuit de leverancier of vanuit PS in Foodservice niet compleet is, kan je handmatig de data toevoegen of aanvullen. Uiteraard heb je deze optie altijd, als je liever handmatige data gebruikt. Switch dan zelf naar Handmatige data.

Let op, als je switcht naar Handmatige data, zal deze informatie altijd vast staan, tenzij je dit zelf weer aanpast. De informatie zal dus niet meer overschreven worden door bijvoorbeeld updates vanuit de leverancier.

Switchen naar Handmatige data en allergeneninformatie toevoegen doe je als volgt.

Vink Handmatige data aan.

Klik op het pennetje om zelf in te vullen welke allergenen en voedingswaardes er in het ingrediënt zitten.

Let op, als er wel data vanuit de leverancier beschikbaar is maar deze niet compleet is, kan je bij het invullen van handmatige data eerst klikken op kopieer leverancier data. Vervolgens kan je de informatie zelf aanvullen. 


Klik
daarna onderin op opslaan.

Klik daarna bovenin op Opslaan.

 

Ga door naar:

Allergenen rapportages

Voor meer informatie over het importeren van ingrediënten, ga naar:

Ingrediënten importeren / Leverancierskoppelingen