1. Employee Manager
  2. Dimona en Dagcontracten

Dimona - Inrichten

In dit artikel begeleiden we je bij het eenmalig inrichten van Dimona om zo aangiftes vanuit Horeko te kunnen versturen.

Dimona is het elektronische bericht waarmee de werkgever elke indiensttreding (inklokken) en uitdiensttreding (uitklokken) van een werknemer aangeeft bij de RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid). De Dimona-aangifte is verplicht voor alle werkgevers uit de publieke en de private sector.

Men kan deze aangifte zelf doen bij de RSZ, een sociaal secretariaat inschakelen, of Horeko gebruiken.

Horeko toegang verlenen

Om vanuit Horeko Dimona aangiftes te doen, moet Horeko co-beheerder worden in jouw RSZ omgeving. Dit doe je als volgt:

werkgeverrsz
  • Klik rechts in het menu op Gebruikers.
  • Klik onderin op de optie Een gebruiker toevoegen en selecteer daar Een co-lokale beheerder toevoegen.
  • Vul in het veld ernaast het INSZ nummer 78062646151 in en klik op Volgende.
lokalebeheerder
  • Klik onderaan de pagina op Opslaan en in het volgende scherm nogmaals op Bevestigen.

Na deze handelingen hebben we toegang verkregen tot de Dimona omgeving van jouw bedrijf. Nu moet er nog ingesteld worden dat we ook aangiftes mogen verzenden, aan de kant van RSZ en in Horeko.

Let op, neem contact op met support voordat je verder gaat met het instellen van de Dimona koppeling. Stuur een email naar support@horeko.com met de naam van de BVBA in kwestie. Wij zullen de koppeling tussen RSZ en Horeko activeren en jou op de hoogte brengen als dit geregeld is. Onderstaande stappen zullen we dan samen doornemen.

Koppeling instellen

Dimona aanzetten

Om de koppeling in te stellen in Horeko: Ga naar Beheer (Employee) -> Instellingen -> tabblad 'Dimona'.

• Activeer Dimona koppeling
    Als de koppeling is ingericht, kun je deze optie aanvinken om de koppeling daadwerkelijk aan te zetten.
  • Gebruik testomgeving
    Deze instelling regelt dat alle aangiftes naar een aparte testomgeving gaan. Zet deze optie enkel aan na overleg met onze support collega's.
  • Maak aangiftes vanuit rooster
    Als je deze optie aanvinkt worden er aangiftes verstuurd op het moment dat je het rooster publiceert. (Ga in dit artikel naar het kopje Aangiftes beheren om te zien wat de verschillende scenario's zijn.)
  • Maak aangiftes vanuit klokken
    Als je deze optie aanvinkt, worden er aangiftes verstuurd op het moment dat een medewerker in- en/of uitklokt. (Ga in dit artikel naar het kopje Aangiftes beheren om te zien wat de verschillende scenario's zijn.)
  • Gebruik automatisch goedkeuren voor inklok aangiftes
    Als je deze optie aanvinkt worden de aangiftes direct verstuurd als medewerkers inklokken, en hoef je deze dus niet eerst goed te keuren. Als je de optie niet aanvinkt en de de aangiftes eerst moet goedkeuren, doe je dat bij Beheer (Employee) -> Dimona wachtrij. Dit wordt in dit artikel verder uitgelegd.
  • Gebruik automatisch goedkeuren voor uitklok aangiftes
    Als je deze optie aanvinkt worden de aangiftes direct verstuurd als medewerkers uitklokken, en hoef je deze dus niet eerst goed te keuren. Als je de optie niet aanvinkt en de de aangiftes eerst moet goedkeuren, doe je dat bij Beheer (Employee) -> Dimona wachtrij. Dit wordt in dit artikel verder uitgelegd.
  • Statuten selecteren
    Hier kun je selecteren voor welke statuten er aangiftes verzonden worden. Later kun je bij de contractsoorten in Horeko per contractsoort de desbetreffende statuut selecteren. Dit wordt later in dit artikel uitgelegd.
  • RSZ nummer
    Hier moet het inschrijvingsnummer van de BVBA ingevuld worden. Deze vullen wij voor je in (zonder liggend streepje).
  • Verzendnummer
    Dit is een uniek nummer voor het verzenden van aangiftes, ook deze vullen wij voor je in.
  • Gebruikersnaam
    De gebruikersnaam van de technische gebruiker voor het verzenden van aangiftes wordt door ons ingevuld.

Afdelingen bepalen

Je kunt per afdeling aangeven of er voor die afdeling aangiftes gedaan moeten worden. Dit doe je bij Beheer (Employee) -> Afdelingen

Activeerd Dimona voor afdeling

Statuten bepalen

Binnen Dimona bestaan de volgende statuten:

• Flexi-job (FLX)
  • Student (STU)
  • Extra (EXT)

Afhankelijk welke statuten je hebt geactiveerd bij de Dimona instellingen (Beheer Employee -> Instellingen -> tabblad 'Dimona), kun je in Horeko per contractsoort een statuut selecteren.

Ga naar Beheer (Employee) -> Instellingen -> tabblad 'Contractsoorten. Dubbelklik in de kolom Statuut om per contractsoort een Statuut te selecteren

Statuut selecteren

INSZ nummers invoeren

De INSZ nummers van de medewerkers moeten allemaal ingevuld zijn, om aangiftes te kunnen doen. Om deze in te vullen ga je naar Medewerkers -> dubbelklik op een medewerker -> tabblad 'Algemeen' -> onder het kopje Arbeidsdetails vind je het veld: BSN / INSZ.

Afrondregels

Wij raden aan afrondregels te gebruiken, om het aantal UPDATE aangiftes te beperken. Het is essentieel dat je nooit meer dan 5 minuten terug in de tijd (ofwel niet lager dan -5) afrond, omdat er dan geen aangiftes gemaakt worden om laattijdigheid te voorkomen. Dit geldt niet voor het afronden vooruit in de tijd (bijvoorbeeld hoger dan +5).